skip to Main Content

Jopenbier Meesterstuk

Over dit project

Klant: Jopenbier
Aantal: 10.000 flessen
Doel: Special edition

Jopen bier laat ons ééns per jaar een special edition voorzien van een unieke sleeve. Jopen Meesterstuk was er zo één, wat een bier, wat een uitstraling!

Interview met de klant

Lydian Zoetman – Jopenbier

‘Crafting divine beer’

Interview met de klant

Lydian Zoetman – Jopenbier

‘Crafting divine beer’

Crafting divine beer

Het verhaal achter Jopen begint in de veertiende eeuw als Haarlem uitgroeit tot een van de belangrijkste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het gerstenat wordt in ‘Jopen’ (vaten van 112 liter) over het Spaarne vervoerd. Het bier is van uitstekende kwaliteit en wordt zelfs in het buitenland gedronken. Maar aan de roem komt een einde. In 1916 sluit de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.

Het begin…

We nemen een sprong naar begin jaren negentig van de vorige eeuw. De voorbereidingen voor de festiviteiten van het 750-jarig bestaan van Haarlem zijn in volle gang. De stichting Haarlems Biergenootschap dient een plan in om het Haarlemse bier terug te brengen. In het stadsarchief worden recepturen uit 1407 en 1501 gevonden en het bier wordt gereproduceerd. En… de brouwsels zijn een genot om te drinken. Met het jongste bier, Hoppen, wordt op 11 november 1994 het feestjaar ingeluid. Het begin van Jopen!

Brouwtraditie

Door het overweldigende succes wordt het avontuur voortgezet. In november 2010 wordt met de opening van de Jopenkerk de Haarlemse brouwerstraditie in ere hersteld. De historische Jacobskerk in het Raaksgebied wordt omgetoverd tot een volledig operationele brouwerij, grand café en restaurant. Haarlem staat als brouwersstad weer op de kaart.

Om de groei bij te benen heeft Jopen in de Haarlemse Waarderpolder een tweede brouwerij met een proeflokaal geopend. De divine beers vinden zowel nationaal als internationaal hun weg naar liefhebbers. Jopen, van lokaal bier naar bier van wereldformaat. Proost!

Relatie

Naast een fraaie serie biersoorten produceert Jopen jaarlijks ook ‘special editions’ in 0,75 ltr flessen. Twee collega ondernemers in een zelfde werkgebied, Jopen en BedrukteFles hadden elkaar snel gevonden. Sinds 2 ½ jaar maakt BedrukteFles de speciale uitgaven voor Jopen.

In 2017 gestart met een heel bijzondere fles voor KiKa, flessen met een mooie uitstraling om geld op te halen voor dit belangrijke goede doel. Na deze ervaring volgde een serie van ‘specials’, zo was daar het Jopen Meesterstuk en Mooie Nel en zeer recent de productie van een speciaal bier voor Michelinster restaurant Ratatouille in Haarlem. Stuk voor stuk projecten met een fraai resultaat!

Overige Jopenbier projecten

Mooie Nel

Frankenstein

Kika Geniet & Geef

Ratatouille

Deel dit artikel